O programu ERASMUS+

Erasmus+ je novi program Evropske Unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade, i sport za period 2014–2020. Ciljevi programa Erasmus+ su poboljšanje vještina i zapošljivosti te modernizacija obrazovanja, osposobljavanja i zapošljavanja mladih. Program će trajati sedam godina, a za njega je predviđen budžet u iznosu od 14,7 milijardi EURA – to je 40 % više od trenutačne potrošnje, iz čega se jasno vidi predanost Evropske Unije ulaganjima u ta područja.
Zahvaljujući programu Erasmus+ više od 4 miliona Evropljana imat će priliku studirati, osposobljavati se, steči radno iskustvo i volontirati u inostranstvu.

Programom Erasmus+ pružat će se podrška transnacionalnim partnerstvima među ustanovama i organizacijama u području obrazovanja, osposobljavanja i mladih kako bi se potaknula saradnja i povezala područja obrazovanja i rada te tako pokušale smanjiti razlike u vještinama s kojima se suočavamo u Evropi.
Podupirat će se i nacionalni napori za modernizaciju sistema u područjima obrazovanja, osposobljavanja i mladih. U području sporta podupirat će se amaterski projekti i rješavanje prekograničnih izazova poput namještanja utakmica, dopinga, nasilja i rasizma.
Programom Erasmus+ povezuje se sedam postojećih programa Evropske Unije u područjima obrazovanja, osposobljavanja i mladih. Njime će se po prvi put podržati i sport. Erasmus+ je integriran program i nudi više prilika za saradnju među sektorima obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta te lakši pristup nego njegovi prethodnici jer ima jednostavnija pravila financiranja.

Style1

Style2

Style3

Style4

Style5

Style6

Style7

Style8

Style9

Style10